Tambadana

Menerokai Pembiayaan Patuh Syariah: Pinjaman Islamik di Malaysia

Pengenalan

Di Malaysia, minat yang semakin meningkat dalam pembiayaan berasaskan etika dan kepercayaan telah membuka jalan kepada pertumbuhan kewangan Islam. Bentuk pembiayaan ini, berakar umbi dalam prinsip Syariah, atau undang-undang Islam, menawarkan alternatif unik kepada perbankan konvensional, menarik bukan sahaja pengguna beragama Muslim tetapi juga mereka yang berminat dalam bentuk urus niaga kewangan yang lebih beretika.

Apakah itu Kewangan Islam?

Kewangan Islam adalah berdasarkan prinsip undang-undang Syariah, yang melarang pembayaran atau penerimaan faedah (Riba) untuk pinjaman wang. Ia beroperasi pada konsep perkongsian risiko, hak harta, dan pelaburan beretika yang menggalakkan pembangunan sosial dan ekonomi.

Kebangkitan Pembiayaan Islamik di Malaysia

Malaysia telah muncul sebagai peneraju global dalam industri kewangan Islam. Komitmen negara terhadap sistem dwi-perbankan, yang menampung kedua-dua perbankan konvensional dan Islam, telah membawa kepada percambahan pinjaman Islamik. Pinjaman ini memenuhi pelbagai keperluan, termasuk pembiayaan peribadi, pembiayaan rumah, dan pembiayaan perniagaan, semuanya berstruktur untuk mematuhi prinsip Islam.

Jenis Pembiayaan Islamik

Pembiayaan Islamik di Malaysia ditawarkan dalam pelbagai bentuk, seperti Murabahah (pembiayaan tambah kos), Ijarah (pajakan), dan Mudarabah (perkongsian untung). Setiap jenis memenuhi keperluan pembiayaan yang berbeza sambil berpegang kepada prinsip Islam.

Murabahah

Dalam aturan Murabahah, bank membeli barang tersebut dan menjualnya kepada pelanggan pada harga yang ditandakan, membenarkan pembayaran secara ansuran.

Ijarah

Ijarah adalah hampir sama dengan pajakan, di mana bank membeli barang tersebut dan memajakkannya kepada pelanggan dalam tempoh yang ditetapkan. Pelanggan mendapat pemilikan pada akhir tempoh pajakan.

Mudarabah

Mudarabah ialah perjanjian perkongsian keuntungan di mana bank menyediakan modal, dan pelanggan menguruskan perniagaan. Keuntungan dikongsi mengikut nisbah yang dipersetujui, tetapi bank menanggung sebarang kerugian kewangan.

Kelebihan Pembiayaan Islamik

Pembiayaan Islamik menawarkan beberapa kelebihan, termasuk pelaburan beretika, ketelusan dan perkongsian risiko. Pelanggan diberi jaminan bahawa wang mereka digunakan dengan cara yang halal (yang dibenarkan), memupuk rasa amanah dan tanggungjawab beretika.

Cabaran dan Masa Depan

Walaupun kewangan Islam berkembang, ia menghadapi cabaran, seperti kekurangan kesedaran awam dan salah faham tentang sifatnya. Bagaimanapun, masa depan kelihatan menjanjikan, dengan peningkatan minat global dan usaha berterusan Malaysia untuk berinovasi dan mempromosikan kewangan Islam.

Tambadana: Rakan Kongsi Anda dalam Kewangan Islam

Di Tambadana, kami memahami kepentingan pembiayaan patuh Syariah. Kami menawarkan rangkaian pembiayaan Islam yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan peribadi dan perniagaan anda, memastikan pematuhan kepada prinsip Islam. Sama ada untuk pembiayaan rumah, keperluan peribadi atau pertumbuhan perniagaan, Tambadana komited untuk menyediakan penyelesaian kewangan yang beretika, telus dan patuh Syariah.

Kesimpulan

Dalam dunia di mana pembiayaan beretika semakin mendapat tempat, pinjaman Islamik di Malaysia menonjol sebagai pelita integriti dan moral. Sebagai penyedia utama pinjaman Islam, Tambadana berada di barisan hadapan, menawarkan penyelesaian kewangan yang selaras dengan nilai dan prinsip anda. Berhubung dengan kami untuk meneroka pilihan anda dalam pembiayaan patuh Syariah.

Awak juga mungkin menyukai

Cara Hidup Berjimat-cermat: Petua untuk Rakyat Malaysia

Nov 16, 2023

Cara Hidup Berjimat-cermat: Petua untuk Rakyat Malaysia

Nov 16, 2023

Tambadana
Tambadana


Hubungi Kami:

Hubungi Kami:
1300-22-3333
8:00 AM to 10:00 PM Setiap hari

Ikuti kami:


Laman Utama

Wawasan Cojaya Sdn Bhd 201401047621 (1123810-P)
No. Lesen : WL6646/14/01-5/301125                 
Sah Laku Lesen :  1/12/2023 – 30/11/2025
No. Permit Iklan : WP6646/14/01-4/301125
Sah Laku Permit Iklan: 18/01/2024-30/11/2025

Maklumat Produk: 
Tempoh Pinjaman: Antara 91 dan 180 hari. 
Kadar Peratusan Tahunan (APR) tertinggi ditetapkan pada 18%.

Contoh Pengiraan Pinjaman: 
Cik Siti memohon untuk pinjaman pantas dalam talian melalui Tambadana, beliau meminjam RM5,000 untuk tempoh 3 bulan (90 hari). Jumlah faedah yang dikenakan kepada beliau adalah RM5,000 x 90 x 0.05% = RM225. Jadi, jumlah pembayaran beliau adalah RM5,000 + RM225 = RM5,225. Oleh itu, ansuran bulanan Cik Siti ialah RM5,225 dibahagikan dengan 3, iaitu RM1,741.67. 

Alamat Pejabat : B-18-3A, MENARA B, THE VERTICAL BUSINESS SUITE, AVENUE 3, BANGSAR SELATAN, 59200 WP KUALA LUMPUR.

© 2024 Tambadana. Hak cipta terpelihara